Téli gumi vagy négy évszakos?

Dömök Ágnes
2023. november 20. hétfő. 7:16

Az autón lévő gumi talán az egyik legfontosabb tényező a biztonság tekintetében. Komoly tétel a gumicsere és sajnos manapság egyre többen döntenek úgy, hogy marad a nyári gumi, minek költeni a télire, úgysincs már olyan nagy hó, mint régen. Sajnos ez a gondolkodás ártatlan emberek életébe kerülhet. A téli gumit akkor kell feltenni az autóra, amikor a levegő hőmérséklete 9-10 fok, hiszen ekkor már jelentősen megváltozik az autó tapadása az úton.

Amikor az autó vásárlásakor nem kalkulál valaki a fenntartási költségekkel, akkor jönnek a gondok. Mert ilyenkor nem lesz biztosítás, rendszeres szerviz, valamint a futott kilométer után megvásárolt új gumi. Gumi tekintetében, nem csak a megtett kilométer számít, hanem az évszakok is.

Sajnos egyre többen döntenek úgy, hogy a nyári gumikkal futtatják tovább a kilométereket a téli időszakban is. Nem csak a saját életüket teszik ezzel kockára, hanem másokét is. Amikor nincs pénze valakinek, hogy két garnitúra gumit vásároljon, akkor sem lehet jó döntés a nyári gumi!

Manapság hazánkban már nincsenek olyan nagy hidegek és óriási hóesések, mint korábban, ezért jó döntés lehet a négy évszakos gumi.

A téli gumi és a négy évszakos gumi közötti választás sok tényezőtől függ, és mindkét típusnak vannak előnyei és hátrányai. Ahhoz, hogy eldöntse, melyik a jobb választás, érdemes figyelembe venni az időjárási körülményeket, az autó típusát, a vezetési szokásait és az elérhető költségvetést. Az alábbiakban részletezem a téli és a négy évszakos gumik jellemzőit, hogy segítsek a döntésben.

Nézzük a pró- és kontra érveket:

Téli gumi

Előnyök:

 1. Hideg időjárási körülmények: A téli gumikat alacsony hőmérsékleten fejlesztették ki, és kifejezetten hideg időjárási körülményekre tervezték. A hidegben rugalmasabbak és jobban tapadnak, így javítják a fékezési és kanyarodási teljesítményt.

 2. Hó és jég tapadása: A téli gumiabroncsok speciális mintázata és összetétele kiváló tapadást biztosít hóban és jeges úton is.

 3. Biztonság: A téli gumik jelentősen javíthatják a járművezetés biztonságát téli körülmények között, mivel optimalizáltak a hideg időhöz.

Hátrányok:

 1. Csak hideg időre: A téli gumikat főleg hideg időjárási körülményekre tervezték és magasabb hőmérsékleten a tapadásuk csökkenhet.

 2. Gumicsere szükségessége: Téltől tavaszig javasolt használni, ami gumicsere költségeivel jár.

Négy évszakos gumi

Előnyök:

 1. Egész éves használat: A négy évszakos gumikat egész évben használhatja, mivel alkalmasak minden évszakhoz. Ez elkerüli a szezonális gumicserét.

 2. Kényelem: A négy évszakos gumik kényelmet nyújtanak, mivel nem szükséges idény szerint cserélni őket.

 3. Közepes időjárási körülményekhez: Jó teljesítményt nyújtanak tavasszal és ősszel, valamint enyhe télben is.

Hátrányok:

 1. Extrém körülményekben gyengébb teljesítmény: Extrém hidegben vagy hóban és jégben a négy évszakos gumik nem biztosítanak olyan jó tapadást, mint a téli gumiabroncsok.

 2. Specializáció hiánya: Mivel univerzálisak, nem képesek a specializált tapadást biztosítani, mint a téli gumik.

Döntési tényezők:

 1. Éghajlat: Ott, ahol igen havas és hideg telek vannak, a téli gumik nagyobb biztonságot nyújtanak. Szárazabb, enyhébb téli körülmények esetén a négy évszakos gumi lehet ideálisabb.

 2. Használati szokások: Ha nem szeret szezonális gumicserével foglalkozni és a téli időjárási körülmények nem túl szigorúak, a négy évszakos gumik kényelmes választás lehet.

 3. Autótípus: Az autó típusa is befolyásolhatja a döntést. Magasabb teljesítményű, hátsókerék-hajtású autók esetén a téli gumi javasolt.

Mindkét gumitípusnak megvan a maga helye és szerepe, és a választás személyes preferenciáktól és körülményektől függ. Javasolnám, hogy mérlegelje az egyes tényezőket és válassza azt a gumitípust, amely leginkább megfelel az igényeinek és a használati körülményeinek.

Írta a Magyar Hírlap