Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Csád biztonsága kiemelt jelentőségű

MH/MTI
2023. november 21. kedd. 13:56

A Száhel-övezet egyetlen stabil állama Csád, a stabilitás exportőreként lehet rá tekinteni a régióban, biztonsága az egész térségben kiemelt jelentőségű, de Európa és Magyarország érdeke is – mondta a honvédelmi miniszter, miután megbeszélést folytatott csádi kollégájával kedden Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a veszélyek korát éljük, két kiemelten súlyos konfliktus is zajlik a környezetünkben, és ettől nem függetlenül olyan méretű és szervezettségű migránstömeg zúdul Európára, amely az európai országok és Magyarország cselekvését igényli.

Hozzátette: minden, ami a Száhel-régióban történik, megjelenik Magyarország határain is, ezért van szükség arra, hogy Magyarország aktív szerepet vállaljon Csád stabiliásának megőrzésében. A kormány komplex támogatási csomagot nyújt Csádnak, amelynek részeként katonai missziót is küld az afrikai országba.

Dago Yacoub, a Csádi Köztársaság nemzetvédelmi minisztere kiemelte: országának nagyon sok kihívással kell megküzdenie, és ehhez szüksége van az Európai Unió, Magyarország és Afrika segítségére is. Véleménye szerint Csád és Magyarország együttműködése kulcsfontosságú a béke megteremtésében.

Írta a Magyar Hírlap