Sürgős figyelmeztetést adott ki a Google Chrome

A szakemberek nemrégiben ismét fontos figyelmeztetést adtak ki azok számára, akik a Google Chrome-ot használják böngészésre. Aki ezt a biztonsági lépést most elmulasztja az súlyos árat fizethet.

A kiberbűnözők ugyanis a rendkívül népszerű Google böngészőt használják az Apple MacBookot használók megtámadására, és azok, akiket becsapnak, egy nagyon veszélyes AMOS nevű rosszindulatú programot telepíthetnek. Ez a program képes az összes személyes adatot – beleértve a felhasználóneveket és jelszavakat is – megszerezni.

A Malwarebytes biztonsági csapata szerint az AMOS jelenleg a Chrome és Safari böngészőfrissítéseken keresztül terjed ClearFake néven. Ezek a trükkös hivatkozások akkor bukkannak fel, amikor a felhasználók az interneten szörfölnek, ilyenkor néhány riasztás rendkívül valósnak tűnhetnek, mivel a Google és az Apple hivatalos webhelyeit utánozzák.

A támadás leginkább az Apple-felhasználók számára lehet ijesztő, hiszen ők korábban nem tapasztalhattak ilyet. A Windowst használókat az utóbbi időben rengeteg rosszindulatú programra figyelmeztették a szakemberek, de az Apple-tulajdonosoknak eddig nem kellett attól tartaniuk, hogy számítógépük tele lesz vírussal.

Nos, úgy tűnik, hogy a csalók most figyelmüket ezekre a népszerű eszközökre fordítják, és ez azt jelenti, hogy a Mac-felhasználóknak komolyabban kell venniük a biztonsági riasztásokat.

A hamis böngészőfrissítések évek óta gyakori téma a Windows-felhasználók körében, de mindeddig a fenyegetések nem terjedtek ki a MacOS-re. Az olyan programok népszerűsége, mint az AMOS, meglehetősen egyszerűvé teszi az egyszerű internetezők átverését

– magyarázta Jérôme Segura a Malwarebytes szakembere, aki hozzátette, hogy a felhasználóknak érdemes különböző biztonságos vírusirtókat telepíteniük a gépükre.

Ha MacBook vagy iMac számítógéped van, és hirtelen azt látod, hogy a Chrome vagy a Safari webböngésző frissítésére kér, gondold át, hogy biztonságos-e, mielőtt még letöltenéd azt.

Fontos, hogy csak a hivatalos webhelyeken frissítsd a szoftvert, és soha ne telepíts semmit, hacsak nem vagy 100 százalékig biztos az eredetében. Ha úgy gondolod, hogy már letöltöttél valami gyanús programot, akkor azonnal változtasd meg a jelszavaidat – írja a Mirror.

Írta a Magyar Hírlap