Romániában állatvédő pártot alapított egy brassói politikus

MH/MTI
2023. november 20. hétfő. 21:51

A Természetért, Emberekért és Állatokért Párt (NOA) megalapítását Brassóban jelentették be. Alapítója és ügyvivő elnöke Lucian Rad, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) korábbi politikusa, állatvédő aktivista.

Mint írták, az új párt az élet minden formája iránti tiszteletet, empátiát, korrektséget és a civil kurázsit hirdeti. „Úgy véljük, hogy a természet, emberek és állatok iránti érdeklődés és tisztelet kötelező minden civilizált társadalomban” – idézte a NOA közleményét a hírportál.

A párt célkitűzései között szerepel a természet- és állatvédelemmel, az emberi jogokkal kapcsolatos közpolitikák és törvénykezés javítása. Közölték: következő lépésként a helyi szervezetek is megalakulnak, és minél több megyében jelöltlistákat is állítanak a 2024-es romániai választásokon.

A Romániában ismert állatvédő aktivistának számító Lucian Rad idén augusztusban lépett ki az USR-ből, és a Brassó megyei önkormányzati képviselői mandátumáról is lemondott arra hivatkozva, hogy kollégái nem támogatják állatvédő kezdeményezéseit.

A politikus a brassói polgármester hivatalból is távozott, ahol önkéntes tanácsadóként dolgozott. Azt mondta, 15 év önkéntes munka és 5 év politizálás után „elutasítja”, hogy olyan csoportosulások tagja legyen, melyek „nem nyújtanak semmit az állatszerető embereknek”.

Az USR sajnálatát fejezte ki távozása miatt, és azt állította, hogy Rad terveit az erdélyi megye nemzeti liberális párti (PNL) vezetése és a szintén PNL-s brassói alpolgármester akadályozta.

Romániában két ökológiai irányultságú párt is van, a jobbközép Román Ökológiai Párt (PER) és a balközép Zöld Párt (PV), egyik sem tagja a román parlamentnek. A Zöld Pártnak ellenben az Európai Parlamentben van képviselője, és Romániából egyedüli politikai alakulatként az Európai Zöld Párt tagja.

Írta a Magyar Hírlap