Programozható baktériumok gyógyíthatják meg a rákot mindössze egy dollárért

A rákellenes kezelések hagyományosan olyan kihívásokkal szembesültek, mint a káros mellékhatások, a korlátozott betegreagálás és a magas költségek. A rák túlélőinek és betegeinek jelentős százalékát terhelik a kezelések pénzügyi hatásai, és sokan jelentős orvosi adóssággal küzdenek. A fejlett rákterápiák elképesztő, akár egymillió dolláros költségeket is elérhetnek. E kihívásokra válaszul egy szövetségi támogatással, együttműködésben dolgozó kutatócsoport egy olyan, a rák kezelésére szolgáló, rendkívül célzott és költséghatékony bakteriális terápiát fejleszt ki, amely a kezelést dózisonként egy dolláros áron kínálhatja – írta a hospimedia.com.

A Texas A&M és a Missouri egyetemek vezetik ezt az úttörő kutatást, és 20 millió dolláros támogatást nyert az Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H) által. Ebből a támogatásból 12 millió dollárt a Texas A&M Egyetem kap a programozható baktériumok kifejlesztésére, amelyek célja, hogy fokozzák az immunrendszer rákos sejteket célzó és elpusztító képességét. Az elképzelés szerint a baktériumokat úgy kell megtervezni, hogy segítsék a T-sejteket a rákos szövetek eltávolításában, majd önmegsemmisítéssel biztonságosan távozzanak a szervezetből.

A kutatók különösen érdeklődnek a Brucella Melitensis iránt. Ez a baktérium arról ismert, hogy képes módosítani az emberi szervezet mikrokörnyezetét és serkenteni a T-sejtek által közvetített daganatellenes immunitást. Ezt a baktériumot továbbfejlesztik, hogy növeljék hatékonyságát legalább négy ráktípus elleni küzdelemben. A korai adatok szerint a Brucella hatékonysága jelentősen felülmúlja a jelenlegi rákellenes kezeléseket, beleértve a kiméra antigén receptoros T-sejt terápiát és a T-sejt receptoros terápiákat, a válaszadási aránya pedig meghaladja a 70%-ot.

A kutatók végső soron a baktérium növekedési ütemét kívánják szabályozni, biztosítva, hogy csak a daganatos környezetet célozza meg, és a kezelést követően önmegsemmisítésre programozzák azokat. Genetikai módosításokat terveznek a baktériumpopuláció szintjének szabályozására, míg bioszenzorokat építenek be az egészséges és a daganatos szövetek megkülönböztetésére. A rák kezelése után a betegek antibiotikumokat szedhetnek majd, amelyek a baktériumokat szétesésre késztetik, és ártalmatlanul kiürülnek a szervezetből.

„Ez egy igazán nagyszerű lehetőség, hogy egy hihetetlen csapattal, akik nagy szakértelemmel rendelkeznek képesek legyenek ezt a technológiát az élvonalba juttatni” – mondta Chelsea Hu, a kutatás társvezetője. „Tehát a cél az, hogy a betegeknek hatékony rákkezelést nyújtsunk, kevesebb mint 1 dollár/adag áron.”

Írta a Magyar Hírlap