PM: Célunk, hogy a magyar–kazah kereskedelem elérje az egymilliárd dollárt

MH/MTI
2023. november 20. hétfő. 14:18

Jó alapot ad a cél eléréséhez, hogy mintegy 240, Magyarországon bejegyzett cég exportál már Kazahsztánba, és a meglévő sikerprojektek is azt mutatják, hogy jó a megkezdett irány – mondta a pénzügyminiszter, aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is egyben.

Varga Mihály példaként említette, hogy pár hét múlva megkezdődik a Mol földgázkitermelése északnyugat-Kazahsztánban, emellett az egészségipar területén is rendkívüli sikereket tudhatnak magukénak a magyar cégek. A kazah gyógyszerpiacon a hatodik helyet foglalják el a magyar gyógyszerek az eladások alapján, és a legnagyobb kazah magánlaborokban magyar vér- és vizeletelemző berendezések működnek: az ezzel foglalkozó magyar cég tavaly 1,15 millió dollár értékben adott el műszereket Kazahsztánnak – hívta fel rá a figyelmet.

Hozzátette: a magyar kormány 2010-ben hirdette meg a keleti nyitás politikáját, amely jó stratégiának és sikeres gazdaságpolitikának bizonyult: „az elmúlt évek együttműködései Közép-Ázsiával azt mutatják, hogy kapcsolataink nem csak az energiabiztonság erősítésére épülnek” – húzta alá a tárcavezető.

Mint mondta: az orosz–ukrán háború okozta nehézségek újabb lehetőségeket is kell, hogy jelentsenek, hiszen Közép-Ázsia és a Kaukázus térségének a Kína és Európa közötti kereskedelemben játszott szerepe egyértelműen felértékelődött.

Az ülésen a magyar és a kazah fél három együttműködési megállapodást is aláírt: magyar technológiák kazah alkalmazásáról, illetve Kazahsztánban haltenyésztő mintagazdaság megvalósításáról állapodtak meg magyar és kazah cégek. A Magyar–Kazah Stratégiai Tanács ötödik ülését 2021 őszén tartották Kazahsztánban – tudatta a Pénzügyminisztérium.

Írta a Magyar Hírlap