Pentagon: Egymilliárd dollár értékű Ukrajnába küldött, kifinomult fegyvernek nyoma veszett

A vizsgálat az úgynevezett fokozott végfelhasználás-ellenőrzési (EEUM) eljárások Pentagon általi végrehajtását vizsgálta. Az EEUM korlátozott számú, rendkívül érzékeny és kifinomult felszerelésre és fegyverzetre vonatkozik, például vállra szerelhető rakétarendszerekre, kamikazedrónokra, éjjellátó eszközökre és más eszközökre.

A jelentés szerint az USA és „partnerországai” a becslések szerint 1,699 milliárd dollár értékben szállítottak Ukrajnának ilyen eszközöket. Annak ellenére, hogy a Pentagon és az ukrán hadsereg erőfeszítéseket tesz az említett felszerelések előírt leltározására, „továbbra is jelentős személyi korlátozások és elszámoltathatósági kihívások állnak fenn”. A teljes érték 59 százaléka, valamivel több mint egymilliárd dollár a jelentés szerint 2023. június 2-án még mindig nem volt megfelelően nyomon követhető – olvasható a dokumentumban.

A jelentés szerint a megfelelő elszámoltathatóság hiánya „növelheti a lopás és az eltérítés kockázatát” az EEUM által megjelölt, kifinomult felszerelések esetében. Eddig a főfelügyelőt nem bízták meg annak kiderítésével, hogy a nem nyomon követett eszközöket valóban lopottá váltak-e.

„ÉRTÉKELÉSÜNK HATÓKÖRÉN KÍVÜL ESETT ANNAK MEGÁLLAPÍTÁSA, HOGY TÖRTÉNT-E ILYEN TÁMOGATÁS ELTÉRÍTÉSE” – OLVASHATÓ A JELENTÉSBEN.

A Pentagon főfelügyelője „jelenleg is rendelkezik Ukrajnában állomásozó személyzettel”, és továbbra is vizsgálja „az Ukrajnának nyújtott amerikai biztonsági segítségnyújtással kapcsolatos állítólagos bűncselekményeket”.

A kollektív Nyugat által Ukrajnába bőkezűen ömlesztett katonai eszközökkel való visszaélésre és lopásra vonatkozó állítások már a Moszkva és Kijev közötti konfliktus korai szakaszában felmerültek.

Az országnak szállított, kifinomult fegyverekről, például az Egyesült Államokban gyártott Switchblade kamikazedrónokról vagy NLAW vállról indítható páncéltörő rakétavetőkről jelentették, hogy könnyen megvásárolhatók a Darkneten.

Az Ukrajnának szánt fegyverek a jelentések szerint a világ különböző pontjain zajló konfliktusok során is felbukkantak, beleértve az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport között a Közel-Keleten zajló eszkalációt.

Írta a Magyar Hírlap