Oroszország ellenséges lépésként értékelte, hogy Moldova csatlakozott az uniós szankciókhoz

MH/MTI
2023. november 24. péntek. 23:02

Oroszország nem hagyja válasz nélkül Moldova ellenséges lépését, azt a döntést, hogy csatlakozik az EU-nak az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen bevezetett szankcióihoz – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője pénteki kommentárjában.

„A moldovai fél döntése nem marad válasz nélkül. A megtett intézkedésekről pótlólagosan be fogunk számolni” – írta a diplomata.

Zaharova hangsúlyozta, hogy Moszkva a szankciókhoz való csatlakozást „a moldovai vezetés újabb ellenséges lépésének tekinti, amely teljességgel beépült a kollektív Nyugat oroszellenes kampányába”.

A szóvivő szerint a döntés célja az orosz-moldovai kapcsolatok teljes lerombolása, e kapcsolatok pedig „a hivatalos Chisinau hibájából már most is nagyon siralmas állapotban vannak”. Állásfoglalásában kétségbe vonta, hogy a moldovai vezetés ilyen „destruktív” irányvonala megfelelne a lakosság érdekeinek, a moldovaiak ugyanis szerinte túlnyomó többségében barátságosan viszonyulnak Oroszországhoz, és érdekeltek a sokrétű kétoldalú együttműködés megőrzésében és fejlesztésében.

Írta a Magyar Hírlap