MNB fogyasztóvédelmi kampány: pénzügyi és digitális biztonságban a meghitt karácsonyért

Az idei második negyedévben a bankkártyás vásárlások csaknem 30 százalékát, 1,23 ezer milliárd forintot online, különböző webshopokban költött el a lakosság. Ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a kártyás visszaélések száma, ami a karácsony előtt erősödő forgalomban tovább emelkedhet. A kiberbűnözők ebben az időszakban is a figyelmetlenségünkre, befolyásolhatóságunkra, át nem gondolt döntéseinkre számítanak. Az internetes bankolás és online vásárlás során ezért fokozott óvatosság ajánlott!

A leggyakrabban előforduló csalási módszerek közé tartoznak az online csomagküldési szolgáltatókhoz, online piacterekhez, webáruházakhoz kapcsolódó átverések. E szolgáltatók nevében karácsony közeledtével egyre több adatszerző e-mailt és sms-t küldhetnek majd a csalók, így – főképp, ha tényleg vannak online rendeléseink – érdemes fokozott figyelemmel eljárni ezek megnyitásakor, elolvasásakor, valamint körültekintőnek lenni az alkalmazások letöltése során. Ha ismeretlen a szolgáltató vagy a levél feladója, bizalmas banki adatainkat kérik el vagy internetes program telepítését kezdeményezik, akkor érdemes azonnal törölni az adathalász levelet. Ha valóban küldeményt várunk, hívjuk fel közvetlenül a csomagküldőt az általunk már ismert, hivatalos telefonszámukon, és ott érdeklődjünk a részletekről.

A vásárlási hajrá előtt az MNB honlapján tanácsok olvashatók a karácsonyi online vagy kártyás vásárlások kapcsán a digitális biztonságról, a kiberbűnözők elleni védekezés lehetőségeiről. Érdemes felkeresni a témában a KiberPajzs oldalt és Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapját is.

Év végén emellett hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek igénylése és összege is: sokan ezek révén vásárolnak karácsonyi ajándékot szeretteiknek. A csökkenő infláció időszakában is kiemelten fontos, hogy körültekintően mérlegeljük anyagi helyzetünket, teherviselő képességünket.

A hitelszerződés aláírása előtt célszerű tájékozódni az adott fogyasztási hiteltípus – pl. személyi kölcsön, áruhitel, folyószámlahitel, hitelkártya – teljes hiteldíjáról (THM), törlesztőrészletének mértékéről és a törlesztés módjáról, futamidejéről, a teljes visszafizetendő összeg nagyságáról, az előtörlesztés, szerződésmódosítás módjáról, s az esetleges késedelem, nemfizetés következményeiről is. A felelős hitelfelvétel szempontjait az MNB Pénzügyi Navigátor kisfilmjében is összefoglalta.

Az MNB Pénzügyi Navigátor honlapján összeállított tematikus tartalmakból, a jegybank közösségi médiacsatornáin, a vármegyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban, illetve az MNB Ügyfélszolgálatán is kaphatunk segítséget a felelős hitelfelvétel témájában.

A jegybank a kampány keretében ünnepi költségvetés-tervező mintát is közreadott, amellyel – tartalékaink, a várható kiadások és bevételek, illetve a tervezett ajándékok, egyéb karácsonyi, újévi költségek számbavételével – egyszerű, év végéig szóló pénzügyi tervet készíthetünk. Ennek segítségével eldönthetjük, hogy saját erőből vagy csak hitelfelvétellel tudjuk fedezni a karácsonyi kiadásainkat. A kiadástervezéshez további hasznos tippek olvashatók a Tervezze meg kiadásait! című Pénzügyi Navigátor füzetben, a számításokhoz pedig segítséget nyújt az MNB Háztartási költségvetés-számító kalkulátora.

A „zöld karácsony” támogatása érdekében a jegybank tippeket ad a fenntartható ünnepekhez is. A decemberben megugró fogyasztást, és ezzel együtt a környezetterhelés mértékét, a keletkező hulladékok mennyiségét is csökkentjük például, ha házilag készítünk ajándékot, illetve, ha a felnőttek közös döntéssel csak szimbolikus ajándékokat adnak egymásnak.

Egy át nem gondolt, erőn felüli hitelből történő vásárlás után jogszabályi lehetőség van arra, hogy – ha a hitel folyósítása még nem történt meg – a szerződéskötés utáni 14 napon belül indoklás nélkül elálljunk a hitelszerződéstől. A hitelszerződéstől történő elállás a hitelhez kapcsolódó pl. hitelfedezeti biztosításra vagy egyéb szolgáltatásra vonatkozó szerződést is felbontja. Ha a kölcsönt már folyósították, a hitelszerződés a szerződéskötés napjától számított 14 napon belül díjmentesen felmondható. Ilyenkor a hitel összegét haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül, az adott időszakra megállapított időarányos hitelkamattal együtt vissza kell fizetnünk.

A hitelszerződéstől való elállás/felmondás a megvásárolt termékre megkötött adásvételi szerződést nem érinti. Utóbbi kapcsán a (nem pénzügyi ágazati jogszabályok alapján fennálló) elállásra, illetve felmondásra van lehetőségünk. Ezt online vásárlásnál a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül – weben vásárolt árunál az annak kézhezvételétől számított 14 napon belül – tehetjük meg.

Idén először az MNB pénzügyi fogyasztóvédelmi Adventi naptárat is készít a közösségi média felületein, amelyben 24 napon keresztül 24 üzenetet/tippet oszt meg követőivel.

Írta a Magyar Hírlap