Mit jelképez az adventi koszorú?

Dömök Ágnes
2023. december 3. vasárnap. 8:50

Az első gyertya gyakran a próféták gyertyája, amely az Ószövetség próféciáira és a Messiás eljövetelére való várakozást jelképezi.

Az első gyertya színe lila vagy ibolya. Ez a gyertya az első adventi vasárnapon gyúl meg, és általában a remény gyertyájaként szolgál. A lila szín a várakozást, az önvizsgálatot és a bűnbánatot szimbolizálja. Ezen a héten a hívők az eljövetelre való felkészülésüket kezdik, és a lila gyertya segít nekik elgondolkodni az eljövetel jelentőségéről és a lelki felkészülésükről.

A második gyertya a Betlehemi gyertya, amely az isteni béke és a jóakarat üzenetét hordozza.

A második gyertya színe szintén lila vagy ibolya. Ez a gyertya a második adventi vasárnapon ég fel, és általában a béke gyertyája. A béke szimbolizálása mellett a lila szín továbbra is az önvizsgálat és a lelki tisztulás jelképe. A hívők arra emlékeznek, hogy a béke csak akkor érkezik el szívükbe, ha megfelelően felkészülnek az eljövetelre.

A harmadik gyertya a pásztorok gyertyája, amely az evangéliumokban leírt pásztorok örömét és csodálatát szimbolizálja.

A harmadik gyertya színe rózsaszín. Ezt a gyertyát a harmadik adventi vasárnapon gyújtják meg, és az öröm gyertyájaként ismert. A rózsaszín szín a várakozás örömét és a karácsony közeledtének örömét szimbolizálja. Ez a gyertya emlékeztet minket arra, hogy az eljövetel nemcsak időszakos várakozás, hanem az öröm ünnepe is.

Végül a negyedik gyertya a szeretet gyertyája, amely az emberiség iránti isteni szeretetet jelképezi.

A negyedik gyertya színe is lila vagy ibolya. Ez a gyertyát a negyedik adventi vasárnapon gyújtjuk meg, és a szeretet gyertyájaként ismert. A lila szín itt is jelzi az önvizsgálatot és a bűnbánatot, de a szeretet szívébe helyezése is kiemelt fontosságú. Ez a gyertya arra emlékeztet bennünket, hogy az eljövetel nem csak a saját személyes felkészülésről szól, hanem mások iránti szeretetről is.

A gyertyák színeinek jelentése változhat az egyes felekezetek és hagyományok között. Például néhány helyen a lila helyett sötétkék vagy más színű gyertyákat használnak, és a színek más jelentéseket is hordozhatnak. Mindazonáltal a legtöbb esetben az adventi koszorú színei együttműködnek a várakozás, remény, béke, öröm és szeretet üzenetében, amelyek a karácsonyi ünnepkör lényegét képezik.

Az otthoni készítés során a családok gyakran együttműködnek, és a készülődés örömteli időszakát élvezik. A koszorú díszítése lehetőséget ad a kreativitásnak és a személyes élményeknek. Sokan saját kezűleg készítik el a koszorút, hozzáadva saját kiegészítéseiket és jelképeiket, hogy a kész dísz egyedi és személyes legyen.

Az adventi koszorú nemcsak a keresztény vallású családok számára fontos, hanem számos kultúrában és közösségben is megtalálható. Az ünnepi készülődés és a várakozás fontos része az év végi ünnepeknek, és az adventi koszorú egy szép és jelentéssel teli eszköz arra, hogy ezt az időszakot még mélyebb érzelmi és lelki élménnyé tegyük.

Írta a Magyar Hírlap