Mikita szerint Kárpátalja híd lehet az EU felé

Viktor Mikita, a megyei katonai adminisztráció vezetője úgy véli, hogy megyénk fejlődésének alapja a köz- és magánszféra partnersége, ami egy híd is lehet Ukrajna és az Európai Unió között. A megyevezető a Re: Open Zakarpattia 2023 fórumon beszélt a kérdésről. -írta meg a karpatalja.info

Hozzátette, hogy szerinte nem kifizetődő logisztikai útvonalakat tervezni az ország déli részén, hiszen a befektetők nem támogatják majd a fejlesztéseket, ha nem tudják, miként alakul a háborús helyzet. Ezért úgy gondolja, célszerűbb lenne a határátkelők fejlesztése, legfőképp Kárpátalján, szoros együttműködésben Szlovákiával, Magyarországgal és Romániával.

„Elsőként az áruforgalom növeléséről kell beszélnünk. Jelentős számban települtek át hozzánk vállalkozások, a termelési folyamatok erőteljesen, azonban a mi szűk keresztmetszetünk a határátkelőhelyek, mivel az exporttermékek nem tudjál időben elhagyni az ország határait. Ez nagy probléma jelenleg…. Le kell ülnünk tárgyalni a kormánnyal, a parlamenttel, a helyi vezetőséggel és a külföldi partnerekkel. S egyértelműen el kell fönteni, hogy merre haladunk” – szögezte le, hozzátéve, hogy megyénk 500 millió eurónyi ukrán üzletet vonzott be a háború kezdete óta.

Írta a Magyar Hírlap