Meddig repül szédítően az Azahriah-üstökös?

Czuppon Réka
2023. november 25. szombat. 10:51
Frissítve: 2023. november 25. 11:17

Azahriah, a korábban Paul Street nevű YouTube csatornán megismert fiatal énekes ma már minden kétséget kizáróan napjaink legnépszerűbb magyar előadója. Ezt bizonyítja, hogy YouTube-megtekintései hamarosan meghaladják a 350 milliót, Spotifyon havonta több mint 680 ezer hallgatója van.

Koncertjével először megtöltötte a Budapest Parkot, tavaly a Sziget fesztivál nagyszínpadán lépett fel, az idén telt házas koncertet adott a Papp László Sportarénában. Jövő májusban pedig három telt házas koncertet ad majd a Puskás Arénában. Jellemző a nagy érdeklődésre, hogy a tripla koncertsorozatra hajnaltól álltak sorba a rajongók, hogy több tízezer forintért vegyenek jegyet valamelyik napra.
Óriási népszerűségéhez hozzátartozik a közönség megosztottsága is a rajongástól az elutasításig. Sokak szerint Azahriah hidat képez a generációk között, mások szerint csupán a Z generáció kedvence lett a 21 éves énekes. Ha megnézzük a fiatal sztár közösségi oldalainak hozzászólóit, megláthatjuk, hogy mindkét állításban van igazság.

Egy-egy Facebook-posztja alatt a több száz kommentelő között megtalálható az összes generáció. Azt tudjuk, hogy a tizenéves korosztály napi szinten hallgatja az előadót, de arra nem feltétlen gondoltunk, hogy a hetvenéves nagyszülők is megkedvelték zenéjét. A kommentek között egymás korára licitáló felhasználók vallják be, hogy 72 évesen is szeretik, hallgatják őt, sőt szeretnének egy Puskás Aréna-beli koncertet harminc éven felülieknek, amelyre nekik is juthatna belépő.

Ilyen még nem volt: koncert nézőcsúcs a Puskás Stadionban

Ilyen még nem volt: koncertnézőcsúcs a Puskás Arénában

Fotó: facbokk/azahriah.official

Persze sokan nem értik sikerének miértjét, s nem kedvelik Azahriah egyedi zenéjét. Elsődleges közönsége, a Z generáció tagjai sem egyöntetűen kedvelik. Megkérdeztünk fiatalokat az énekesről, a zenéjéről.

A 17 éves T. Keve szerint: „Zeneileg Azahriah egy nagyon hatásos és erős technikát használ, ami a komolyzenében már régóta létezik, viszont a popzenében szinte alig van jelen. Én ennek a számlájára írom azt az érzést, amit a zenéje kelt, hogy egyszerűen nem összehasonlítható másokkal.” A 18 éves Cz. Botond rövid véleménye. „Kedvelt énekes, de szerintem kicsit túlértékelt a fiatalok körében.” A húszéves B. Lili elmondta: „Nem rég ismertem meg és szerettem meg nagyon a dalait a különleges szövegei és egyedi zenei hangzása, stílusa miatt.”

Óriási népszerűsége kapcsán egyre több nála idősebb énekes, zenész is mondott véleményt, amelyekben ellentmondásosan ítélik meg Azahriah dalait és személyét. A Kossuth-díjas Koncz Zsuzsa énekes például a nyolcvanas évek lakodalmasrockjához hasonlította a szupersztár dalainak hangzásvilágát.

A színész-énekes Bereczki Zoltán szerint ez az arab hangzásvilágú zene húsz éve szól a gíroszosnál. „Azahriah olyan hullámra ült rá, olyan belső története van, amire oda kell kapd a fejed!” – ismerte el fiatal pályatársát Bereczki.

A szintén Kossuth-díjas, 77 éves zenész, dalszerző Nagy Feró is nyilatkozott a fiatal énekesről: „Örülök, hogy van egy ember, aki ezt megcsinálta, aki iszonyú népszerű. Amikor láttam, hogy egy-két zenész kollégám fanyalgott, akkor arra gondoltam, hogy nem fanyalogni kell, el kell menni nyugdíjba! Megjött a rendszerváltás a popzenébe, és ez bizony Azahriah!”

A Quimby zenekar vezetőjének is pozitív véleménye van a fiatal énekesről: „Elképesztő ez a srác és figyelemreméltó az ő Z generációs self-made sikersztorija, amellyel új utakat tör magának a hazai könnyűzenében. Godspeed!”

Mindeközben, Azahriah elmondása szerint, minden úgy halad, ahogy még gyerekkorában eltervezte. Ilyen álma volt a hazai mellett a külföldi siker is. Huszonegy évesen, úgy tűnik, ez is beteljesült, hiszen idén novemberben többek között Németországban, Angliában és Franciaországban is telt házas koncerteket adott.

Sikere tehát egyértelmű, az viszont kérdéses: a hirtelen jött népszerűsége meddig tart, hogyan tudja ezt Baukó Attila kezelni, s mi van a csúcs után, még feljebb vagy zuhanás?

Írta a Magyar Hírlap