Lemondatnák Soproni Tamás polgármestert Terézvárosban

A Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) Csengery utcai épületének energetikai felújítását már eddig is számos botrány kísérte, hiszen a Közbeszerzési Döntőbizottság 30 millió forint bírsággal sújtotta Terézváros Önkormányzatát. Kiderült az is, hogy a Soproni Tamásék által kiválasztott kivitelező cégnek a szerződés szerint csaknem 36 millió forint kötbért is kellett volna fizetnie, ám az ellenzéki vezetésű városvezetés ettől eltekintett. Bálint György független önkormányzati képviselő szerint Soproni Tamás polgármestersége idején eddig 142 millió forint vesztesége keletkezett Terézvárosnak a különböző közbeszerzésekben. A képviselő ezek tisztázása érdekében eddig tizenötször kezdeményezte vizsgálóbizottság felállítását, de Soproni válasza minden esetben az volt, hogy „minden rendben van, itt nincs mit vizsgálni” – fogalmazott Bálint a rendkívüli testületi ülés után, amelyen az előterjesztő mellett csupán fideszesek jelentek meg.

Bálint György független önkormányzati képviselő beszélt azokról a közbeszerzési mulasztásokról, jogsértésekről, aminek kapcsán hárommillió forint bírságot is kiszabott a döntőbizottság, az átláthatóság hiánya miatt indított perek kapcsán pedig 535 ezer forint perköltséget kellett fizetnie az önkormányzatnak. Ugyancsak a jelenlegi városvezetés hibájából pályázaton elnyert 50 millió forint uniós pénz is odaveszett, a baloldali városvezetés ugyanis a 2019-es választások után másfél évig semmit nem tett az elnyert több mint százmillió forintos uniós forrás felhasználása érdekében az energetikai pályázaton.

Bálint felidézte: amikor ennek okára testületi ülésen rákérdezett, Soproni egyetértésével Győrffy Máté momentumos alpolgármester azt állította, hogy minden rendben van a TESZ energetikai pályázata kapcsán, s ezzel a teljes képviselő-testületet és a terézvárosi választópolgárokat is félrevezették.

Az ügy most – Bálint György képviselő szóhasználatával élve – újabb cifra fordulatot vett, ugyanis a sajtóból értesültek arról, hogy a Miniszterelnökség újabb 24 millió forint büntetésre ítélte az önkormányzatot az energetikai pályázattal összefüggésben közbeszerzési szabálysértések miatt, ám ezt a tényt a momentumos polgármester előlük is eltitkolta.

Ugyanakkor Soproniék – mutatott rá – azt állítják, hogy a dátumokból és a kifogásolt eljárási szabályokból az látszik, hogy a történtekhez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze. A polgármester a közösségi oldalán azt írta: „A fideszes városvezetés bűneit fizettetné meg Terézvárossal a Miniszterelnökség. Az önkormányzat korábbi, fideszes vezetésének az előző ciklusban elkövetett jogsértéseiért követel vissza EU-s támogatást a Miniszterelnökség Terézvárostól. Az időzítés nem véletlen: éppen az önkormányzati kampány idején került felszínre egy 2016-os szabálytalanság, amiért most a jelenlegi városvezetést lehet vegzálni” – fejtegette a polgármester.

Ezt azonban csípőből cáfolja a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozata, amely leszögezi: „2019. március 5-én a műszaki ellenőr a szerződés szerinti 25 százalékos készültségnél teljesítési igazolást állított ki, nettó 24.414.429.-Ft részszámla kiállításához (bruttó 31.006.325.-Ft). A kérelmezett 2019. március 6-án kiállította az I. részszámláját. (…) Ezt követően 2021 júniusáig az építési naplóba bejegyzés nem történt.”

Vagyis a korábbi, még Hassay Zsófia fideszes polgármester idején indult beruházásból, az említett 25 százalékos készültségi szintnek megfelelően az Irányító Hatóság a teljesítést elfogadta. Soproniék 2019 októberében vették át az önkormányzat vezetését, majd 2021 nyaráig semmit nem csináltak a megkezdett projektben. A polgármester ennek ellenére közösségi oldalán azt írta: „A helyi Fidesz és szövetségesei hazudozhatnak összevissza, az igazság a mi oldalunkon áll.”

A kormánypárt reagálását keretes írásunkban olvashatják. Bálint György, aki Soproni lemondatását kezdeményezte, a baloldal távolmaradása kapcsán annyit mondott: Soproni számára itt volt a lehetőség, hogy tisztázza magát, ezt szolgálná a vizsgálóbizottság felállítása is, ám menekül a sajtó és a felelősség elől is.

Fidesz: Soproni megint lebukott

Soproni Tamás megint lebukott: újabb 24 millió forintos károkozására derült fény, amit az elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt kell visszafizetnie a dollárbaloldal által vezetett VI. kerületi Önkormányzatnak. A korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel a terézvárosiaknak eddig okozott 118 millió forintos kár további 24 millió forinttal növekedik. Soproni Tamás és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a példátlan botrányt az első perctől kezdve el akarja hallgatni. A polgármester bujkál, hazudozik és menekül a kérdések, a nyilvánvaló felelőssége elől. Az újabb lebukása után is ismét hazudozásba kezdett, és rá jellemző módon másra próbálja terelni a felelősséget.

Továbbra is várjuk a válaszokat Soproni Tamástól a dollárbaloldali önkormányzat által elkövetett súlyos jogsértésekkel kapcsolatban: Milyen módon lesz a korrupciógyanús közbeszerzésekkel és a súlyos jogsértésekkel okozott kár megtérítve? A jogsértésekre történő folyamatos figyelmeztetéseket miért hagyta figyelmen kívül Soproni Tamás? Miért mondtak le 35 millió forint jogszerűen járó kötbérről? Más esetben is elengedték a jogszerűen járó kötbér 96 százalékát? Hány esetben módosították utólag a közbeszerzési szerződéseket? – sorolta a kérdéseit Kovács Balázs Norbert, a terézvárosi Fidesz elnöke.

Írta a Magyar Hírlap