Kormányzati jelentés: az USA felmelegedése jóval gyorsabb, mint a globális átlag

Egy, a Guardian által is szemlézett, az Egyesült Államok kormánya által készített és kiadott hiteles jelentésből derült ki, hogy az USA gyorsabban melegszik, mint a globális átlag, lakossága pedig „messzemenő és súlyosbodó” következményeket szenved el az éghajlati válság miatt, s még rosszabb következményekkel kell számolnia – számolt be a Liner.

A Nemzeti Éghajlatértékelés névre keresztelt friss jelentésben rámutattak, a hatalmas ország minden szegletét „egyre károsabb hatások” sújtják, a szélsőséges hőségtől és a tengerszint emelkedésétől kezdve a floridai extrém hőségen át az alaszkai halállományok kimerüléséig és az élelmiszer-ellátás bizonytalanságának fokozódásáig – írták.

A dokumentumban hangsúlyozták, a bolygót felmelegítő amerikai kibocsátás a 2007-es csúcspont óta csökkent ugyan, ám még ez sem elegendő a katasztrofális éghajlatváltozás elhárítására irányuló nemzetközi célkitűzések teljesítéséhez. Kiemelték, a szén-dioxid-kibocsátás komolyabb mértékű csökkentése nélkül „az Egyesült Államokat fenyegető súlyos éghajlati kockázatok tovább növekednek”.

Írta a Magyar Hírlap