Kiszállt az amerikai elnökjelölti versenyből a Trump-kritikus Chris Christie

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 13:32

A korábbi New Jersey-i kormányzónak nem sikerült elegendő támogatót gyűjtenie a kampányához, amelynek középpontjában Donald Trump volt amerikai elnök politikájának és személyiségének kritikája állt.

„Gondoskodni fogok róla, hogy semmivel se tegyem lehetővé, hogy Donald Trump valaha is újra az Egyesült Államok elnöke legyen, ez pedig a saját személyes ambícióimnál is fontosabb” – jelentette ki Christie.

Chris Christie néhány nappal az első republikánus előválasztás és jelölőgyűlés kezdete előtt lépett vissza a jelöltségtől. A politikust mindössze a republikánusok 2 százaléka támogatta egy kedden publikált országos Reuters/Ipsos felmérés szerint.

Az Egyesült Államokban Iowában január 15-én kezdődik az előválasztások folyamata, amelynek során minden államban voksolnak a republikánus szavazók elnökjelöltjükről. Coloradóban március 5-én, az úgynevezett szuperkedden határoznak a jelölt személyéről, amikor további 14 államban is megtartják az előválasztást. Michiganben február végén és március első napjaiban döntenek a republikánus választók, hogy kit szeretnének jelöltjükként látni a novemberi elnökválasztáson.

Donald Trump, aki nagy előnnyel vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, még augusztusban bejelentette, hogy biztos vezetésének tudatában nem szándékozik részt venni a vitákon. A kedden publikált felmérés szerint jelenleg 49 százalékon áll a volt elnök támogatottsága a republikánus jelöltek között, megelőzve ezzel Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet, akit 12 százalék támogat és Ron DeSantis floridai kormányzót, akit a megkérdezettek 11 százaléka látna szívesen elnökjelöltként.

Christie már 2016-ban is pályázott a republikánus elnökjelöltségre, amelytől akkor Donald Trump javára lépett vissza. Később megromlott a viszonya Trumppal, és egyik legkomolyabb párton belüli kritikusává vált.

Haley és DeSantis első kétszemélyes televíziós vitájában szerdán este az iowai Des Moines-ben mindkét aspiráns önmagát igyekezett beállítani Trump legjobb altervatívájaként, ugyanakkor tartózkodtak a volt elnök bírálatától. Christie néhány órával a vita kezdete előtt jelentette be, hogy kiszáll a versenyből.

Írta a Magyar Hírlap