Kiderült, miért nem hatottak az eddigi Alzheimer-gyógyszerek

Az Alzheimer-kór napjainkban jelentős gondot jelent a társadalom számára, ugyanis amellett, hogy rengeteg idős ember és családjuk szenved tőle, az egészségügyi rendszert is alaposan megterheli. Nem meglepő tehát, hogy rengeteg kísérleti gyógyszert próbáltak ki, azonban ezek nem hoztak átütő eredményt. Néhány szakértő szerint ennek oka az volt, hogy sokféle tünetet húztak be az Alzheimer címkéje alá.

Betty Tijms, az amszterdami Vrije Egyetem kutatója és csapata korábban már sikeresen elkülönítette a betegség három altípusát, azonban most, hogy több minta állt a rendelkezésükre, már 5 különböző csoportot sikerült találniuk.

Az 1-es altípussal jelölt betegeknél többek között megnövekedett amiloidtermelést figyeltek meg, ami nem meglepő, ugyanis az agyban található béta-amiloid plakkokat gyakran társítják az Alzheimerhez. A kettes jelölésű változatnál a mikrogliával kapcsolatban álló fehérjék és szinapszisok száma csökkent jelentősen.

A Nature Aging szaklapban megjelent kutatás szerint messze a legritkább a 3-as jelölésű csoport volt, ahol rendre RNS-szabályozási zavar lépett fel, míg a 4-es altípusban a gerincvelő folyadékot termelő choroid plexusnál adódott probléma. Az 5-ös altípusnál csökkent amiloidtermelés mutatkozott, amihez sokszor a vér-agy gát károsodása is társult.

A kutatás szerint mindegyik ilyen altípusnak van egy sajátos genetikai profilja, amely magasabb kockázatot jelez. Az eredmények, bár jelentősen megnehezítik a célzott kezelési módok előkészítését, segíthetnek új célpontokat azonosítani a különböző altípusoknál.

Írta a Magyar Hírlap