Jemen partjainál foglaltak el fegyveresek egy izraeli hajót

MH/MTI
2023. november 26. vasárnap. 17:37
Frissítve: 2023. november 26. 18:22

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette
Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben.

A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, mondván: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlés szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak.

Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Mindazonáltal Ádent és térségét Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellenőrzi szövetségese, a szaúdi vezetésű arab koalíció segítségével. A térség viszonylag messze van a húszi síita lázadók uralta régiótól. Az Irán támogatását élvező felkelők az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen, illetve november 19-én megerősítették, hogy elfoglalták a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén, pénteken pedig feltételezett iráni dróntámadás érte a szintén izraeli tulajdonban lévő Symi teherhajót az Indiai óceánon.

Írta a Magyar Hírlap