Izraeli-palesztin: a biztonságpolitikai szakértő szerint messze a háború vége

Közben a Wall Street Journal arról írt, hogy izraeli elemzők szerint csak részben semmisítették meg a Hamász katonai infrastruktúráját és most irányt kell váltaniuk: délre kell tolódniuk, ott pedig szinte biztosan nehéz dolga lesz az Izraeli Védelmi Erőknek (IDF), hiszen jobban felkészült a terrorszervezet a fogadásukra – tájékoztatott a Magyar Nemzet cikke alapján a mandiner.hu.

„A Hamász katonai infrastruktúráját és hátterét azonban fel lehet számolni, de ehhez az egész Gázai övezet megszállására van szükség. Az összes alagútrendszert, az összes rejtett gyárat, manufaktrúrákat meg kell semmisíteni, ami pedig egy hosszabb folyamat lesz.” – fogalmazott Demkó Attila, aki úgy véli, három szintje van a háborúnak, hiszen Izraelnek több oldalra is figyelnie kell: Gázában folyik a háború a Hamásszal, az északi fronton is folyamatosak a harcok. Szerinte Gázában izraeli győzelem várható, a másik két szinten egyelőre nem tudni, hogy kiterjed-e a háború.

Kiderült: sok Hamász-terrorista szökhetett el délre, így a szakértő szerint Izrael fokozni fogja a bombázást a déli régió sűrűn lakott, városi területein, amelyekről úgy tartják, hogy Hamász-alagutak lehetnek ott. A Hamász taktikája ugyanakkor a civilek életét veszélyezteti: bebújnak a civil társadalom mögé, mondván, hogy Izrael nem lövi az embereket, mondja Demkó.

Izrael így hiába akarja, nem tudja védeni a polgári lakosságot − mondta el a biztonságpolitikai szakértő, aki hozzátette: Egyiptom nem engedi át az országba a civileket biztonsági kérdések miatt, így viszont leszűkül a tér.

„Afrikában is, Dél-Amerikában is, de a világ nagy részében a kolinizáció-dekolonizáció narratívájába sikerült elültetni a palesztinoknak és a nemzetközi baloldalnak is ezt a konfliktust. Látszik, hogy a Nyugat kezd magára maradni. A nyugati vezetőknek már a saját utcáikon is rendet kell tartaniuk” – mondta Demkó Attila.

Írta a Magyar Hírlap