Irán összehangolt nyomásgyakorlásra szólított fel Izrael ellen

MH/MTI
2023. november 20. hétfő. 20:23

Ebrahim Raiszi iráni elnök hétfőn ötven ország – köztük Kína, Oroszország, Törökország, Kazahsztán, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Jordánia – vezetőinek küldött levelében „összehangolt politikai és gazdasági nyomásgyakorlásra” szólított fel Izrael ellen – áll az iráni elnöki hivatal honlapjára feltöltött hétfői közleményben.

Ebrahim Raiszi elítélte és „brutális intézkedéseknek” minősítette a Gázai övezet elleni izraeli támadásokat, amelyek során több ezer ember vesztette életét az elmúlt hetekben, és a helyi infrastruktúra is megsemmisült. Kritizálta továbbá a „kettős mércét alkalmazó” nyugati kormányokat, amelyek szerinte szemet hunynak a Gázai övezetben történő jogsértések felett.

Raiszi hangsúlyozta: közös diplomáciai és gazdasági álláspont kialakítását várják a „független és szabadságra törekvő” államoktól, különösképpen a muszlim többségű országoktól annak érdekében, hogy megálljt parancsoljanak a civilek megölésének és a Gázai övezet ostromának.

Az iráni vezető emellett felszólította a világ országait, hogy számolják föl politikai, kereskedelmi és egyéb együttműködési kapcsolataikat Izraellel.

Írta a Magyar Hírlap