Így használja lélektani terrornak a Hamász az izraeli túszok elengedését

Október 7-én 240 izraelit raboltak el a Hamász terroristái, valamint olyan gázai lakosok, akik a támadás alatt fosztogatni mentek át a gázai határ közelében fekvő kibucokba.

Izrael a héten a katari és az egyiptomi kormány, valamint az Egyesült Államok közvetítésével belegyezett egy tűzszüneti megállapodásba a Hamásszal. A pénteken életbe lépett egyezmény keretében a terrorszervezet vállalta, hogy összesen 50, október 7-én elrabolt és azóta Gázában fogva tartott izraeli nőt és gyereket enged el, cserében 150 palesztin fogolyért, akik különböző bűncselekmények elkövetése miatt izraeli börtönökben raboskodtak. Egy külön egyezmény keretében a Hamász beleegyezett az elrabolt thai munkások elengedésébe is.

A terroristák korábban egy 19 éves katonalányt megöltek, egy idős izraeli nő pedig életét vesztette a fogság ideje alatt. Az iszlamista csoport állítása szerint több izraeli meghalt a légitámadások során. Egy amerikai anyát és lányát, valamint két idős izraelit még októberben elengedett a Hamász, egy katonalányt pedig az IDF szabadított ki. Ezeken az információmorzsákon kívül 49 napon át semmit nem lehetett tudni a túszok állapotáról.

A megállapodást az izraeli médiában sokan „lehetetlen döntésnek” nevezték,

hiszen a szünet katonai szempontból előnytelen Izraelnek, mivel megakasztja a gázai előrenyomulást. Másrészt azonban az elrabolt gyerekek és nők egy részének kiszabadulása hatalmas megkönnyebbülést jelentett az izraeli társadalom számára, amely már több mint egy hónapja várta a túszok hazatérését.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap