Idén is több nemzetközi hírű művész és csoport lép fel a kismartoni Herbstgold Fesztiválon

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 14:21

Julian Rachlin a fesztivál intendánsa nemzetközi rangú művészeket hívott idén is a fesztiválra – közölték a szervezők az MTI-vel.

A nyitókoncerten Martha Argerich és Iddo Bar-Shai zongoraművészek Az állatok farsangját adják elő, amelyet Annie Dutoit-Argerich színésznő narrál, majd a koncert további részében a Chamber Orchestra of Europe Haydn két további szimfóniáját adja elő.

A kastély rezidens zenekara Julian Rachlin irányítása alatt szeptember 14-én lép újra fel, ahol Yefim Bronfman zongoraművésszel Beethoven- és Csajkovszkij-műveket játszanak.

Julian Rachlin kamarazenészként is fellép szeptember 19-én Sarah McElravy, Claudio Bohórquez, Itamar Golan, Dominik Wagner, Andrzej Cieplinski és Etienne Boudreault zenésztársaival együtt, akiknek előadásában Beethoven- és Krzysztof Penderecki-darabokat hallhat a közönség.

Szeptember 21-én a Philharmonia Orchestra London irányítása mellett szólistaként is hallhatja Julian Rachlint a közönség Mendelssohn hegedűversenyében, az est további részében pedig Mozart Figaro házassága című vígoperájának nyitányát adják elő, majd egy Mendelssohn-szimfóniát hallhat a közönség.

Julian Rachlin vezényletével a Jerusalem Symphony Orchestra és a francia Gautier Capucon csellistája koncertjével ér véget a fesztivál szeptember 22-én. Ezen a koncerten Mieczyslaw Weinberg, Brahms és Haydn műveket adnak elő a zenészek.

Első alkalommal lép fel Kismartonban Polina Osetinskaya zongoraművész, valamint az angol basszbariton, Bryn Terfel. Osetinskaya szeptember 14-i matinékoncertjén Mozart-, Schubert- és Chopin-műveket ad elő, Bryn Terfel pedig Gerald Finzi, Franz Schubert és Claude Debussy dalaiból összeállított programmal készül.

Karl Markovics színművész is meghívást kapott a fesztiválra, amelyen többféle szerepben is feltűnik majd. Először szeptember 15-én, a Betiltott zenék a Harmadik Birodalomban című koncerten olvas majd fel Charlotte Beradt Az álom Harmadik Birodalma című könyvéből az elhangzó zeneművek között. A háború alatt több mint 200 zeneszerzőt üldöztek és kényszerítettek menekülésre, sokuk sosem tért vissza a koncentrációs táborokból. Markovics ismertetőjével hangzanak el újra az egykor betiltott és Julian Rachlin által összeválogatott művek Boris Brovtsyn, Andrey Baranov, Amihai Grosz, Boris Andrianov, Itamar Golan és Wenzel Fuchs tolmácsolásában. Szeptember 17-én a 2008-as Oscar-díj legjobb idegennyelvű film díjával kitüntetett alkotását, a Pénzhamisítókat vetítik Karl Markovics, August Diehl és Devid Striesow főszereplésével. A film után beszélgetés is lesz Karl Markovics részvételével.

A Janoska Ensemble szeptember 12-én a 100 Tagú Cigányzenekarral lép fel a Haydn teremben, valamint lesznek dzsessz estek, világzenei programok, de kapcsolódik a seregszemléhez a Pan O’Gusto kulináris fesztivál és kortárs képzőművészek kiállítása is. Utóbbi keretében mások mellett Katinka Bock képzőművész a kastély mögötti patakmeder kitisztításával újra megépülő hídra és környezetére hívja majd fel új szoborcsoport-együttesével a figyelmet.

Írta a Magyar Hírlap