Hollandiában megtámadták Thierry Baudet jobboldali politikust

MH/MTI
2023. november 21. kedd. 12:05

Hétfő este, két nappal a választások előtt támadás érte Thierry Baudet jobboldali, holland politikust, a Fórum a Demokráciáért (FvD) nevű párt vezetőjét.

Baudet-nek egy választási kampányrendezvényen kellett volna részt vennie, amikor a támadás történt. Pártja közlése szerint a férfit támadója egy sörösüveggel többször fejbe vágta egy bárban az észak-hollandiai Groningenben. Szemtanúk szerint a támadó azt kiabálta, hogy „végeztem a fasizmussal”. Baudet fejsérüléseket szenvedett, és a groningeni egyetemi kórházba szállították kezelésre – közölte az FvD az X-en. Az incidensben egy biztonsági őr is megsebesült. A támadásról készült felvételek a közösségi médiában terjedtek el. A rendőrség szóvivője szerint egy embert őrizetbe vettek.

Mark Rutte holland miniszterelnök „teljességgel elfogadhatatlannak” nevezte a támadást.

„Már korábban is mondtam, és most megerősítem: el a kezekkel a politikusoktól” – írta Rutte az X-en. Thierry Baudet-t októberben is megtámadták a belgiumi Ghentben. A jobboldali politikus a ghenti egyetemen egy diákszervezet által szervezett konferencián tartott előadást, amikor támadója egy esernyővel többször fejbe vágta. Baudet kisebb agyrázkódást szenvedett.

Írta a Magyar Hírlap