Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

MH/MTI
2023. december 3. vasárnap. 13:55
Frissítve: 2023. december 3. 14:10

Vilfand kijelentette, havazás intenzitása csak éjfél után csökken. Az alacsony felhőzet, a hó és a köd miatt erősen romlanak a látási viszonyok, a széllökések sebessége megközelítheti az óránkénti 60 kilométert, ami hóátfúvásokat hoz létre az utakon.

Tájékoztatása szerint hóréteg vastagsága a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) található meteorológiai állomásnál már most 18-19 centiméter, ami az elmúlt 30 év átlagában a szilveszterre jellemző. A Moszkvai Állami Egyetemnél a hó 24-25 centiméteres, ami februárra jellemző érték.

Az orosz főváros közlekedési hatósága arra figyelmeztette az autósokat, hogy az 50-100 méterre csökkent látótávolság miatt kerüljék a hirtelen irányváltást és tartsák be a sebességkorlátozást. A közlemény célszerűnek nevezte a tömegközlekedés igénybe vételét. Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy a gáz- és a csatornázási művektől 12 ezer embert csoportosított át a közterületfenntartás megerősítésére. Az erős havazás miatt a hóvihar miatt minden városi mentőszolgálat folyamatos üzemben és megerősített szolgálatban működik.

A moszkvai repülőterek az erős havazás dacára rendes üzemmódban működnek. A fővárosi vasúthálózat megtisztításán mintegy 90 gép és jármű, valamint kétezer ember dolgozik. Rendkívüli hóesést jelentettek az orosz Központi Szövetségi Körzet más régióiból is.

Írta a Magyar Hírlap