Gazprom: Oroszország hamarosan a világ egyik legnagyobb LNG-termelője lesz

A gázipari óriás arra számít, hogy a szuperhűtött gáz termelésének jelentős növekedése az Egyesült Államokban, Katarban és Oroszországban lesz tapasztalható, míg Ausztráliában az előrejelzések szerint relatív csökkenés várható az LNG-termelésben.

“Ennek eredményeként Oroszország a világ három legnagyobb LNG-termelője közé kerülhet” – áll a vállalat közleményében. A közleményt az igazgatótanács ülése követte, amely áttekintette a globális palagáz- és LNG-szektor kilátásait.

A Gazprom szerint a globális LNG-kereskedelem volumene 2023 első három negyedévében 2%-kal nőtt.

A vállalat azt is közölte, hogy Európa várhatóan csökkenteni fogja az LNG-importot, mivel a gazdasági és ipari potenciál gyengülése miatt az EU gázfogyasztása várhatóan visszaesik.

HOSSZÚ TÁVON KÍNA, INDIA ÉS DÉLKELET-ÁZSIA ORSZÁGAI BIZTOSÍTHATJÁK AZ LNG IRÁNTI KERESLET FŐ GLOBÁLIS NÖVEKEDÉSÉT – TETTE HOZZÁ A GAZPROM.

Az energiaipari óriás hangsúlyozta, hogy az LNG globális fogyasztásának csökkenését a szállítási szerződéses kötelezettségek alacsony szintű teljesítése okozza.

“A globális piacon továbbra is előfordulnak olyan esetek, amikor az LNG-szállítók és -termelők nem teljesítik a hosszú távú szerződésekből eredő kötelezettségeket” – mondta a Gazprom, hozzátéve, hogy az európai és amerikai energiaipari vállalatok tisztességtelen fellépése negatívan hat a fogyasztók gázellátásának megbízhatóságára.

Írta a Magyar Hírlap