Felkapcsolták a villanyt Brüsszelben: már tennének érte, hogy ne vágjon át minket az USA

Feltűnt Brüsszelben egy régi probléma: az Európai Bizottság rájött, hogy a kontinens fegyveripara a fasorban sincs az amerikaihoz képest, s ha így folytatják, az orosz–ukrán háború kitörését követően bejelentett európai fegyverkezési programok minden hasznát az amerikai katonaipari komplexum fölözi majd le.

Az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton, aki mellesleg az Európai Unió legjelentősebb fegyvergyártó hatalmát, Franciaországot képviseli, igyekszik módot találni az európai fegyveripar felzárkóztatására. „Brüsszel azt tanulmányozza, miként tudnának az európai kormányok olyan könnyen fegyvereket eladni, ahogy azt az amerikaiak teszik” – írja a Politico.

Az európai fegyvergyártás versenyképtelenségének gyökerét úgy hívják: FMS. Ezen a néven fut az Amerikai Egyesült Államok külföldi fegyvereladási (Foreign Military Sales) programja, melynek keretében a Pentagon központosítottan ad el Amerika nevében fegyvereket, kihasználva a fegyvergyártók és az amerikai hadsereg közötti szinergiákat.

Így például arra is lehetőséget biztosít, hogy a külföldi kormányok közvetlenül Washingtontól vehessenek fegyvereket, és gyorsabban, egyenesen az amerikai haderő raktáraiból meg is kaphatják azokat, hogy az amerikai fegyverek vásárlóinak ne kelljen a fegyvergyártókkal tárgyalniuk, és kivárniuk a sorukat a gyártók hossú várólistáján.

Mióta az orosz–ukrán háború kitört, az európai országok Amerikától beszerzett fegyvereik 95 százalékát az FMS-en keresztül vették több mint 60 milliárd dollár értékben. Európának mindeközben nincs hasonló rendszere, így

az európai fegyvergyártók az amerikaiakkal szemben eleve versenyhátrányból indulnak.

2024 elején ezért Breton biztos bemutatja majd az Európai Védelmi Ipari Stratégiát, hogy orvosolja ezeket a problémákat. Ezzel kapcsolatban már öt stratégiai dokumentumot köröztetnek Brüsszelben – a Politico azonban szkeptikus: „Az EU-s FMS még nagyon kezdetleges állapotban van, és lehet, hogy soha nem látja meg a napvilágot.” Breton ugyanakkor elkötelezettnek tűnik. „Azért küzdök, hogy vegyünk európait” – mondta a héten a Le Figarónak adott interjújában. Az amerikai függőség enyhítésére hívta fel a kontinenst a legnagyobb európai fegyverszállítók közül kettő, a svéd Saab és a francia Airbus.

Ez nem az első fegyverkezési terv lenne, amelyben az európai vezetők túlnyújtóznának a takarójukon. Azt az ígéretet például, hogy az EU egymillió lőszerrel lássa el Ukrajnát egy év alatt, garantáltan nem tudja majd az unió betartani – nyolc hónap alatt mindössze 300 ezer lőszer leszállítása jött össze.

Írta a Magyar Hírlap