Ez a legmegfelelőbb hőmérséklet az alváshoz az orvosok szerint

Az orvosok szerint arra van szükség, hogy a hálószobában biztosítva legyen az alvás szempontjából legmegfelelőbb szobahőmérséklet. „Amikor lefekszel, a tested lehűl, és amikor felébredsz, felmelegszik” – mondta dr. Dasgupta, a dél-kaliforniai Orvostudományi Egyetem adjunktusa. Ezért javasolják az orvosok és a szakemberek, hogy ha tehetjük, a hálószobánkban legyen egy kicsit hűvösebb, mint a lakás többi részében – írja a glamour.hu a self.com-ra hivatkozva.

Elsőre talán azt hihetnénk, hogy sokkal jobban lehet aludni egy jó meleg szobában a vastag takaró alatt, ám a kutatások épp ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Dr. Dasgupta szerint a 15 és 20 fok közötti hőmérséklet a legideálisabb az alváshoz, ugyanakkor kiemelte, ez csak „a kirakós egy része”: a szoba sötétsége, a csend, a megfelelő lefekvési idő, továbbá az alkohol- és koffeinfogyasztás mértéke is befolyásolja a nyugodt alvást – írták.

Ám előfordulhat, hogy a szobahőmérséklet csökkentése vagy növelése valamiért nem lehetséges (pl. ha nyáron kánikula van, vagy télen nem tudjuk a megfelelő hőmérsékletre felfűteni a helyiséget), ilyen esetekben pedig a következő praktikákat érdemes bevetni. Ha túl hideg van a szobában, viseljünk zoknit az ágyban, tegyünk melegvizes palackokat a lábainkhoz, illetve használjunk pótágyneműt (pl. kuckózzunk be két takaró alá) – vélik.

Ha viszont túl meleg van a szobában, bekapcsolhatjuk a klímát vagy a ventilátort, illetve a pizsama sem kötelező, aludhatunk ruha nélkül is egy nagyon vékony takaró alatt. De az sem árthat, ha olyan ágyneműt és lepedőt választunk, amelyek légáteresztő és hűsítő anyagokból készülnek – a pamutból készült ágynemű például tökéletes lehet erre a célra – tanácsolta a lap.

Írta a Magyar Hírlap