Erős napviharok fenyegetik a Földet ezen a hétvégén

A halmaz körülbelül egy tucat napfoltot foglal magában, amelyek mintegy 125 000 mérföld szélesek – körülbelül 15-ször nagyobbak, mint a bolygónk – jelentette a Space.com. A csoport nagyon aktív. A spaceweather.com szerint már három M-osztályú és több C-osztályú napkitörést produkált, mielőtt a látótérbe került.

Az M-osztályú kitörések közepes méretű kitörések. Ha a Föld felé irányulnak, az Európai Űrügynökség szerint rövid ideig tartó rádiókimaradásokat okozhatnak. A C-osztályú napkitörések eközben kisebbek, és a Földet elérve kevés hatással járnak.

Daniel Verscharen, a University College London űr- és klímafizika docense a Business Insidernek nyilatkozva elmondta, hogy az űridőjárás-szakértők szoros figyelemmel fogják kísérni a halmazt.

„A napfoltcsoportok olyan régiók, amelyekre nagy figyelmet fordítunk. Ezek olyan területek a Nap fotoszférájában, ahol a mágneses mező különösen erős és gyakran összetett” – mondta.

„Ezek az összetett mágneses mezők nagyobb valószínűséggel válnak kitörések és tömegkilövellések forrásává” – tette hozzá.

Az Európai Űrügynökség EUHFORIA számítógépes kódot használó szimulációi alapján, ha a halmaz tömegkilövellést bocsát ki, az Verscharen szerint már szombat este elérheti a Földet.

A tudósok addig figyelik a halmazt, amíg el nem távolodik a Földtől. A halmaznak négy-öt napon belül kell teljesen a Földhöz igazodnia – mondta Matt Owens, a Readingi Egyetem űrfizika professzora a Business Insidernek küldött e-mailben.

Verscharen és Owens is megjegyezte, hogy nagyon nehéz megjósolni a várható kitörések erejét. Szerintük a legnagyobb kitörések pont el fogják kerülni a Földünket.

A cikkben hozzátették: az utóbbi időben hevesebbé váló naptevékenység csúcspontja megnövelheti egy nagyon ritka, évszázadonként egyszer előforduló napvihar esélyét, amely károkat okozhat a földi infrastruktúrában. Nem világos, hogy az elektromos, kommunikációs és műholdas rendszerünk hogyan viselné ezt, mivel ilyen vihart évtizedek óta nem észleltek, és ezalatt az idő alatt az emberiség sokkal függőbbé vált a technológiától.

Írta a Magyar Hírlap