Elfogták a Sinaloa kartell hírhedten kegyetlen biztonsági főnökét

Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szerdán letartóztatott Nestor Isidro Pérez Salas 2019-ben támadást rendelt el egy olyan őrizetlen lakópark ellen, ahol katonák családjai éltek.

„Ő volt az, aki elrendelte a támadást (…) a hozzátartozóink, a családjaink ellen” – mondta Sandoval.

A 2019. október 17-i támadás válasz volt a Sinaloa kartell vezetőjének a bebörtönzött drogbáró, Joaquin „El Chapo” Guzman egyik fiának az elfogására tett kísérletre. Pérez Salas Ovidio Guzman és testvérei – akiket együttesen „Chapitos” néven ismernek – biztonsági főnökeként szolgált.

A katonák elfogták Guzmant, de később a vérontás elkerülése érdekében elrendelték, hogy engedjék szabadon.

Annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a hadseregre Guzman szabadon bocsátása érdekében, a kartell fegyveresei tűz alá vették a hadsereg családjainak lakókomplexumát Culiacanban, Sinaloa fővárosában. Egy katonát túszul ejtettek, négy lakásba törtek be további potenciális túszok után kutatva, és bedobtak két kézigránátot, amelyek nem robbantak fel.

Korábban a hadsereg és a kartellek között volt egy íratlan szabály, miszerint a katonák feleségei és gyermekei nem lehetnek célpontok.

Januárban, amikor a katonáknak végül sikerült ténylegesen őrizetbe venniük Ovidio Guzmant, Pérez Salas állítólag szintén részt vett az erőszakos cselekmények kirobbantásában, amelynek következtében 30 ember halt meg, köztük 10 katona.

A hadsereg kénytelen volt Black Hawk helikoptereket bevetni a kartell teherautókra szerelt, 50 kaliberű gépfegyverei ellen. A kartell fegyveresei eltaláltak két katonai repülőgépet, leszállásra kényszerítve azokat, és fegyvereseket küldtek a város repülőterére, ahol katonai és polgári repülőgépeket értek lövések.

Sandoval pénteken elárulta, hogy aznap egy különleges műveletet hajtottak végre Pérez Salas elfogására, de az kudarcot vallott. A hadsereg továbbra is követte a mozgását, és később másodszor is megpróbálták őrizetbe venni, de „sikerült elmenekülnie” – mondta Sandoval.

A harmadik alkalommal viszont szerencsével jártak.

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság 3 millió dolláros jutalmat tűzött ki Pérez Salas elfogásáért. Az egyelőre nem világos, hogy ezt a pénzt kiosztják-e a hadsereg és a Nemzeti Gárda erői között, amelyek a héten elfogták.

Joe Biden elnök csütörtökön közleményt adott ki, amelyben méltatta a letartóztatást. Az amerikai ügyészek kérték Pérez Salas kiadatását, ahogyan főnöke, Ovidio Guzmanét is szeptemberben.

Pérez Salast az Egyesült Államokban a fentanil Egyesült Államokba történő behozatalára és terjesztésére irányuló összeesküvés vádjával körözik. De állítólag rendőrök és civilek meggyilkolásához és megkínzásához is köze van.

A New York déli körzetében benyújtott vádirat szerint Pérez Salas állítólag részt vett egy mexikói szövetségi ügynök 2017-es megkínzásában. A vádirat szerint ő és mások két órán keresztül kínozták a férfit, dugóhúzót szúrtak az izmaiba, majd kitépték, és csilit helyeztek a sebekbe.

A vádirat szerint a Ninik, a Pérez Salas és Jorge Figueroa Benitez által vezetett fegyveres banda más borzalmas erőszakos cselekményeket is végrehajtottak.

Írta a Magyar Hírlap