Egész évben ingyen horgászhatnak a gyerekek az egyik magyar tavon

Gál László, a Húskombinát Horgászegyesület elnöke a Pecaverzumnak elmondta, nem emelték meg a jegyárakat, öthektáros tavukon idén is a tavalyi árakon lehet horgászni. Sőt kedveznek a családosoknak is, mert a 14 év alatti gyerekeknek ingyen biztosítják a pecázási lehetőséget egész évben.

„2023. február 15-től vagyok az egyesület elnöke. Tavaly még fizetni kellett a gyerekeknek, de már év közben elhatároztuk, hogy szeretnénk népszerűvé tenni a horgászatot a gyerekek számára” – nyilatkozta honlapunknak Gál László.

Szerinte azonban egyáltalán nem biztos, hogy be tudják vonzani a gyerekeket nagy számban. „Nem tudunk versenyezni a számítógéppel, de megpróbáljuk, hátha” – bizakodott.

Tavaly egyébként ötezer forint volt az éves gyerekjegy ára, napijegy nem volt és most sincs. „Ez nem egy nagy pénz, de az egyesület vezetőivel megegyeztünk, hogy nem kérjük el a gyerekektől” – mondta az elnök.

Ha viszont úgy fordítjuk le, hogy ingyen vihetnek el éves szinten hat darab nemes halat és harminc kiló egyebet a fiatalok, akkor már egyáltalán nem ötezer forintnyi értékről beszélünk, hanem százezres tételről – már ami a maximálisan kifogható halmennyiség piaci árát illet.

Tavaly nem volt sok gyerekhorgásza Húskombinát Horgászegyesületnek, cirka egy tucat, így kíváncsiak a vezetőség tagjai, hogy sikerül-e ezt a számot növelni.

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettesének tavaly novemberi közlése alapján egyébként Magyarországon mintegy 870 ezer regisztrált horgász van. A horgászok között többségben vannak a férfiak (88 százalék), ugyanakkor egyre növekszik a női horgászok száma is, jelenleg több mint százezren vannak.

A gyermekhorgászok 80 ezren (3–14 éves korig), az ifjúsági horgászok 15 ezren (14–18 év között). 2022-ben csaknem 20 ezer külföldi horgász volt és 14 ezer turista állami horgászjegyet kiváltó „alkalmi” horgász is regisztrálva lett.

A Mohosz 2022-ben készített korfája szerint a horgászatot a gyerekek majd 83 százaléka abbahagyja, amikor elérkezik az ifjúsági életkor küszöbére. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy serdülőkorban elkezdenek más dolgok iránt is érdeklődni.

Szerencsére ezek a pecások később visszatérnek, újra engedélyt váltanak, és tovább gyarapítják a horgászok táborát. Erre jellemzően akkor kerül sor, amikor elvégezték tanulmányaikat, és újra elkezdi őket érdekelni a horgászat, vagy később, amikor már családot alapítottak, és a gyerekekkel együtt indulnak újra horgászni. Ilyenkor kimaradhatnak akár évtizedek is.

Írta a Magyar Hírlap