Danyilov: Ukrajnát aggasztja, hogy a nyugati támogatók a tárgyalásokat szorgalmazzák

Danyilov videókapcsolaton keresztül beszélt a washingtoni székhelyű, részben a kanadai kormány által finanszírozott Halifaxi Nemzetközi Biztonsági Fórum éves konferenciáján.

„Ukrajnát aggasztja, hogy egyes partnerek között felerősödtek a megbeszélések a tárgyalások, konzultációk, találkozók szükségességéről az oroszokkal az ukrajnai háború, a tűzszünet stb. kérdéseinek megvitatása érdekében” – mondta Danyilov a hivatala által közzétett átirat szerint.

Ezt az Oroszországtól való „kezdetleges félelemnek” tulajdonította, és azzal érvelt, hogy a Nyugatnak inkább Ukrajna példáját kellene követnie, mivel Moszkva „csak az erő nyelvét érti”.

Danyilov szerint a jelenlegi konfliktus „a demokrácia és a zsarnokság közötti harc”, amelynek egyik oldalán a Nyugat és Ukrajna, a másikon pedig Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea áll.

Ha Oroszországot nem győzik le, a világnak 15-20 éven belül a „gonosz új tengelyére” kell számítania, amelybe „néhány európai ország” is beletartozna – hangsúlyozta.

UKRAJNA ÉS AZ UKRÁN NÉP A VÉGSŐKIG HARCOLNI FOG. BIZTOSAK VAGYUNK A GYŐZELMÜNKBEN.

Volodimir Zelenszkij elnök legfőbb biztonsági tisztségviselője úgy jellemezte Ukrajna győzelmi elképzelését, mint Oroszország „több részre történő ellenőrzött bomlását”, amely nem csupán a moszkvai „rendszerváltáshoz”, hanem a szomszédos ország „szovjetmentesítéséhez… denuklearizációjához és demilitarizációjához” vezet.

KÖZBEN UKRAJNÁNAK TÖBB NYUGATI FINANSZÍROZÁSRA ÉS TÁMOGATÁSRA VAN SZÜKSÉGE AHHOZ, HOGY HELYREÁLLÍTSA 1991-ES HATÁRAIT ÉS GAZDASÁGI HATALOMMÁ VÁLJON – MONDTA.

„Ukrajnának minden esélye megvan arra, hogy a Nyugat stratégiai projektjévé váljon, amely megmutatja a demokrácia életerejének teljes erejét és az egyetemes értékek védelmét” – hangsúlyozta Danyilov.

A NYUGATNAK MEG KELL ERŐSÍTENIE, HOGY Ő AZ ELSŐ, ÉS AZ IS MARAD, ÉS EGY GYŐZTES UKRAJNA MEGGYŐZŐ NARRATÍVAKÉNT FOG SZOLGÁLNI A RABSZOLGASÁG ÉS A SZABADSÁG KÖZÖTTI MODERN SZEMBENÁLLÁSBAN!

Hétfőn korábban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter Kijevbe érkezett, hogy erkölcsi támogatást nyújtson Ukrajnának, de új katonai segítséget nem tudott bejelenteni. Eközben Janet Yellen pénzügyminiszter a CNBC csatornának azt mondta, hogy Ukrajna teljes mértékben az amerikai támogatástól függ, hogy továbbra is ki tudja fizetni a kormány dolgozóinak fizetését, és Kijev folyamatos finanszírozását „kritikus prioritásnak” nevezte az USA nemzetbiztonsága szempontjából.

A kongresszus által jóváhagyott, Ukrajnának szánt finanszírozás nagy részét már elköltötték, és a Fehér Ház megpróbált nyomást gyakorolni a kongresszusra, hogy fogadjon el több támogatást, eddig eredménytelenül.

Írta a Magyar Hírlap