CNN: a külföldi zsoldosok többsége elhagyja Ukrajnát, mert nem erre számított

Moszkva korábban azt állította, hogy Kijev más országokból származó katonákat használ ágyútöltelékként az orosz védelem áttörésére.

Dmitro Kosztjuk ukrán hadnagy az amerikai csatornának adott interjújában elmondta, hogy szakaszában, amelyet az elmúlt hónapokban heves harcok színhelyétől, Artyomovszktól (Bahmut) nem messze telepítettek, kevés volt a létszám, és 12 külföldi harcossal pótolták.

A tiszt szerint míg egyes zsoldosok azért csatlakoznak a harchoz, mert vonzza őket „a háború romantikája”, mások azért mennek, mert a harcot „szakmai tevékenységnek” tekintik, vagy akár azért, “mert ez egy jó sor az önéletrajzukban”.

Rendszerint nincsenek tisztában azzal, hogy mibe keverednek. Sokan úgy képzelik el a háborúnkat, mint egy lövöldözést az ellenséggel, de nem tudják, hogy mennyi tüzérség van, és hogy egész nap, minden nap tűz alatt ülsz, és lehet, hogy egyáltalán nem látod az ellenséget.

Kosztjuk megjegyezte, hogy az ukrán állampolgárokkal ellentétben a külföldiek szabadon felmondhatják a szerződést a hadsereggel. Miután látták, hogyan néznek ki az ellenségeskedések, az emberek majdnem fele azt mondta:

NEM, NEM, EZ TÚL SOK. NEM ILYEN HÁBORÚRA SZERZŐDTÜNK -–MONDTA A TISZT A CNN-NEK.

Az ország mozgósítási kampányát – amelyet számos korrupciós botrány és behívók elkerülése árnyékolt be – is kritizálta, megjegyezve, hogy Ukrajna azon kísérletei, hogy állampolgárait a hadseregbe való belépésre kényszerítse, olyan katonákat termelnek, akik nem szívesen harcolnak.

Az orosz hadsereg többször figyelmeztetett arra, hogy az Ukrajna által toborzott külföldi zsoldosokat jogos célpontnak tekintik, és számos alkalommal indítottak nagy hatótávolságú rakétacsapásokat kiképzőtáboraikra.

Júliusban a moszkvai védelmi minisztérium azt mondta, hogy Kijev „külföldi zsoldosokkal felszerelt egységeket dob be az orosz állások elleni úgynevezett „húsdarálós támadásokba”, és ezeket a sebesült katonákat evakuálják utoljára.

Ugyanebben az időben Moszkva becslése szerint az ellenségeskedések kezdete óta több mint 11 ezer külföldi zsoldos érkezett Ukrajnába, és közülük csaknem ötezren elmenekültek az országból, miután látták, hogyan bánnak velük az ukrán hadsereg és a helyi hatóságok. Júliusban az ukrán hadseregben szolgáló külföldi harcosok számát a védelmi minisztérium szerint valamivel több mint 2000-re becsülték.

Írta a Magyar Hírlap