Beláthatatlan következményei lehetnek Ursula von der Leyen gyanús Pfizer-ügyletének

A lap felidézte, 2021-ben Ursula von der Leyen óriási összegű oltóanyag-szerződést hozott össze a Pfizerrel. Az Európai Bizottság elnöke telefonon és sms-eken egyezett meg a részletekről Albert Bourlával, a gyógyszergyártó vezetőjével. Az 1,8 milliárd adagos, 35 milliárd eurós oltóanyagüzlet ügyében vizsgálat indult, minden eredmény nélkül. Ursula von der Leyen semmi érdemlegest nem közölt arról, mi állt a törölt sms-ekben – tették hozzá.

Az oltóanyag jelentős részét azonban nem használták fel, és tudni is lehetett, hogy nem lesz szükség ennyi vakcinára. 2022 áprilisában Adam Niedzielski akkori lengyel egészségügyi miniszter a szerződésben szereplő vis maior-záradékra hivatkozva nem vette át a fölösleges tételt. De kilenc másik ország is azt kérte bizottságtól, hogy módosítsa a megállapodást, mert ez így pénzkidobás. Egyúttal követelték, hogy Brüsszel hozza nyilvánosságra, mit ígértek a Pfizernek.

Idén májusban a bizottság csendben bejelentette az uniós jogot sértő megállapodás újratárgyalását, és meg nem nevezett mennyiséggel csökkentette a 2026-ban szállítandó oltóanyagok számát. Az is kiszivárgott, hogy a lemondott adagok darabjáért 10 euró kártérítés jár a Pfizernek.

A vállalat most pert indított, és 19,50 eurós adagonkénti áron 60 millió oltóanyag kifizetését várja el Lengyelországtól, és a fizetendő összeg akár az 1,2 milliárd eurót is elérheti. Az első bírósági meghallgatásra állítólag december 6-án kerül sor.

Írta a Magyar Hírlap