Azbej Tristan: Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 22:42

Máthé László Eduárd a Facebook-oldalán és X-csatornáján azt írta, hogy Magyarország a saját és Európa külső biztonságáért vállalt felelőssége jegyében az EU államai közül elsőként kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról.

„A stabilitáshoz és biztonsághoz vezető egyetlen út tárgyalással kezdődik” – fogalmazott Máthé László Eduárd.

Az About Hungary angol nyelvű portálon olvasható csütörtöki bejegyzés szerint a Száhel-övezetben a migrációs kockázat, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább növekedett. Ez súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is.

Mivel Nigernek központi szerepe van a migrációs útvonalak ellenőrzésében, ezért Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontját és gondolkodását. Erre azért van szükség, mert Magyarország célja, hogy csökkentse az Európára nehezedő migrációs nyomást. A nigeri vezetéssel fenntartott kapcsolataiban Magyarország a nyugati szövetségesi rendszerben kialakult gyakorlat alapján jár el. A térségben növekvő kockázatként jelent meg az utóbbi időben a terrorizmus veszélye, ami a helyi lakosság életkörülményeinek romlását okozza. Magyarország célja, hogy megértse, miként tud a helyben segítés elve alapján ebben a kérdésben együttműködni az érintett partnerekkel. Magyarország mindezek fényében kész diplomáciai konzultációkat folytatni Niger politikai vezetőivel a fent említett kérdésekben. A tárgyalásokra a nigeri Külügyminisztériumban került sor, alapvetően a migráció, valamint a terrorizmus által okozott veszélyek témakörében. A jelenlegi látogatás nem változtatja meg a magyar kormány korábban képviselt álláspontját – írja az oldal.

Írta a Magyar Hírlap