Az orosz erők egy nap alatt két ukrán MiG–29-es vadászgépet lőttek le

A két MiG-29-est Ukrajna délkeleti részén, Dnyepropetrovszk régióban lőtték le – közölte a hadsereg. Mindkét vadászgépet földi légvédelmi rendszerek vették célba – tették hozzá.

Ugyanebben az időszakban mintegy 18 pilóta nélküli légi járművet lőttek le a frontvonal mentén. Az orosz hadsereg arról is beszámolt, hogy megsemmisített két szovjet korabeli P–18-as magas frekvenciájú radart, amelyeket légi célok felderítésére és követésére használnak.

Moszkva emellett azt is közölte, hogy erői két lőszerraktárat is felszámoltak a térségben. A raktárak a védelmi minisztérium szerint nem részletezett repülőgéplőszert tartalmaztak.

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg láthatóan fokozta erőfeszítéseit, hogy végezzen az ukrán légierő szűkös maradványaival. Ukrajna megmaradt repülőgépflottája vélhetően főként a nyugati támogatók leselejtezett gépeiből valamint szovjet korabeli Szu–27-es és MiG–29-es vadászgépekből, Szu–24-es frontbombázókból, valamint egy maroknyi Szu25-ös közeli légi támogató repülőgépből áll.

A vadászgépeket Kijev szinte kizárólag földi célpontok támadására használta, többek között a szovjet gyártmányú repülőgépekhez igazított, nyugatról szállított lőszerek, például a brit gyártmányú Storm Shadow rakéta vagy annak francia gyártmányú változatának, a SCALP–EG felhasználásával.

Október végén Oroszország arról számolt be, hogy öt nap alatt 24 ukrán harci gépet semmisített meg. A harci gépek tömeges semlegesítése azután vált lehetővé, hogy a csapatok új légvédelmi rendszert kaptak – árulta el akkor Szergej Sojgu védelmi miniszter.

Írta a Magyar Hírlap