Átadták az ingatlanfejlesztők IFK Talentum 2023 díjait

MH/MTI
2023. november 21. kedd. 7:07
Frissítve: 2023. november 21. 7:08

A legnagyobb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület XI. Hallgatói Ötletbörze Pályázatának idei témája a Revitalizáció – értékteremtés témakörben a Műegyetem egyes területeinek, illetve a volt Vasvári Pál Laktanya új szemléletű hasznosítása volt.

Az IFK elnöke, Takács Ernő a díj átadásán a közlemény szerint elmondta, hogy a pályázattal, amelyet az IFK már tizenegyedszer írt ki a felsőoktatásban tanuló hallgatók számára, az ingatlanfejlesztés kihívásaira, lehetőségeire, az új formák, új megoldások komplexitására a különböző szempontok és szakterületek összehangolására szeretnék felhívni a jövő ingatlanfejlesztőinek figyelmét.

Arról is beszélt, nagy örömére szolgál a pályaművek évről évre emelkedő száma és magas minősége, ami bizonyítja a fiatalok alkotókészségét, tehetségét, kitartását, az értékteremtést. „Éppen ez az, ami az ingatlanfejlesztés egyik legerősebb jellemzője, fő célja. A jövő fejlesztőinek egyre több kihívásra kell megoldást találniuk, köztük környezetvédelmi, társadalmi elvárásokra, a fenntarthatóságra, a zéró kibocsátásra, vagy a mesterséges intelligencia felhasználására „- sorolta Takács Ernő, és úgy vélte, a beadott pályaművek jól tükrözik a fejlesztők új generációjának felkészültségét és kreativitását.

A Tavirózsa városrészfejlesztési projekt című pályamunkát készítő nyertes ingatlanfejlesztői csapat az élhetőbb, biztonságosabb és egészségesebb lakókörnyezet kialakítását, parkok, zöldövezetek kialakítását, játszóterek, pihenőhelyek, közösségi terek fejlesztését helyezte fókuszba – ismertették a közleményben. A városrészfejlesztés során figyelemmel voltak a fenntartható gazdasági fejlődést erősítő vállalkozói környezet javítására, az infrastrukturális fejlesztésekre, az útépítésre, a közlekedési hálózatok fejlesztésére, közlekedési csomópontok kialakítására és modernizálására, valamint az energetikai infrastruktúra fejlesztésére is. A társadalmi integráció szempontjai is megjelentek a szociális lakhatási és oktatási, képzési lehetőségek kiterjesztését szolgáló programjukban, sőt kiemelten foglalkoztak a környezetvédelemmel és fenntarthatósággal az energiahatékonyság növelése, megújuló energiaforrások használata, hulladékcsökkentés, zöldterületek megőrzése, bővítése révén – jellemezte az IFK elnöke a legjobbnak ítélt pályamunkát.

A második helyezést a BME Innovation Center című pályázat (a BME építészmérnök hallgatóinak csapata), a harmadik helyezést pedig a GX Projekt című pályázat (a BME építészhallgatókból, és frissen diplomázott építészmérnökökből összeálló csapata) nyerte el. Mindkét dobogós pályázó a Goldmann György tér revitalizációján dolgozott.
A győztes csapat tagjai 1 millió forint pénzjutalomban részesülnek és kiutazhatnak 2024-ben a müncheni Expo Real világkiállításra, a második helyezett 750 ezer forint jutalomban részesül, a harmadik helyezett 500 ezer forint pénzjutalmat kap.

Írta a Magyar Hírlap