A német Bild kirúgta az újságíróját, mert az könyvet írt Oroszországról

A múlt hónapban az NDR német csatorna arról számolt be, hogy jogi lépéseket fontolgat egy dokumentumfilmes ellen, akivel együttműködött, miután kiderült, hogy a férfi állítólag legalább két alkalommal pénzt kapott egy orosz üzletembertől.

A BILD pénteken közzétett közleményében azt írta, hogy szerkesztősége “kedden úgy döntött, hogy azonnali hatállyal elbocsátja Jürgen Helfricht drezdai főriportert”. A döntés oka az volt, hogy Helfricht “részt vett egy könyvprojektben, amelyről a szerkesztőséget nem tájékoztatták, és amelyet soha nem hagyott volna jóvá” – hangsúlyozta a német lap.

A történet középpontjában a “Megtanulni szeretni Oroszországot” című könyv áll, amelyet Hans-Joachim Frey, a drezdai operabál korábbi vezetője írt, és amelynek társszerzője Helfricht. A német kiadás 2018-ban látott napvilágot, az orosz pedig három évvel később.

Az orosz nyelvű változat előszavát Vlagyimir Putyin elnök írta, a német nyelvű könyvhöz pedig az akkori orosz kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij. A hivatalnok többek között elítélte a külföldiek Oroszországról alkotott téves és felszínes elképzeléseit, amelyekkel a külföldiek hajlamosak élni. Megyinszkij azt is mondta, hogy ezeket a téves elképzeléseket gyakran “propagandacélokra” használják fel.

A Bild szerint a könyv többszörösen “magasztos képet hordoz a Kremlről”.

“Egy ilyen világnézetnek… nincs helye egy olyan kiadványban, mint a Bild” – zárul a bulvárlap közleménye.

A múlt hónapban egy másik ügyben az NDR arról számolt be, hogy szembesítették azzal a váddal, hogy Hubert Seipel dokumentumfilmes, akivel együttműködött, orosz pénzeket kapott.

Seipel, aki olyan filmeket készített, mint az “Én, Putyin: A Portré,” (2012), valamint interjúkat készített az orosz elnökkel és két évvel később Edward Snowden amerikai informátorral, “elismerte az NDR-nek, hogy 2013-ban és 2018-ban két “szponzori szerződés” formájában pénzt kapott Alekszej Mordaszov orosz vállalkozótól” két könyvprojekthez.

A német műsorszolgáltató megjegyezte, hogy a filmrendező elmulasztotta tájékoztatni az NRD-t ezekről a szerződésekről – amit “jelentős összeférhetetlenségnek tekint, amely megkérdőjelezi Seipel újságírói függetlenségét”.

Putyin elnök a múlt hónap végén azt mondta, hogy “a ruszofóbia… szinte a nyugati uralkodó elit hivatalos ideológiájává vált”, hozzátéve, hogy ez nemcsak az orosz etnikumúak ellen irányul, hanem az országot lakó összes többi nép ellen is.

Az orosz államfő a továbbiakban azt állította, hogy a Nyugat fel akarja darabolni Oroszországot azzal, hogy megpróbál viszályt szítani a lakossága között.

Írta a Magyar Hírlap