A mellrák egyik tünetét sokan félreértelmezik – így lehet felismerni

A szakemberek nem győzik kihangsúlyozni a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságát, a nőknek pedig a mellrák veszélye miatt különösen fontos lenne erre nagy figyelmet fordítaniuk.

Ugyanakkor a betegség a korai fázisában nem minden esetben felismerhető, ezért a szakorvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a nők ismerkedjenek meg mellük formájával és tapintásával, és ha bármilyen szokatlan elváltozást tapasztalnak, azonnal forduljanak szakemberhez. Ezzel elősegíthetik a korai diagnosztizálást, ami életmentő lehet. Bár ennek fontosságát egyre többen megértik, még mindig sokan vannak, akik nem ismerik fel a tüneteket idejében.

A mellrák szokatlan tünete

A mellrák egyik legfurcsább tünetét sokan hajlamosak egyéb, kevésbé veszélyes betegségnek tulajdonítani, és gyakran orvoshoz sem fordulnak. Előfordulhat, hogy a mellbimbó vagy a mell színe megváltozik, vörösessé, esetleg szárazzá válik a bőr, vagy hámlani kezd. A szakemberek elmondták, hogy bár sokan valamilyen bőrgyógyászati problémára gondolnak, az esetek nagy részében sajnos nem erről van szó, ezért aki viszketést vagy más bőrelváltozást tapasztal a mellén, mielőbbi orvosi segítségre szorul.

Ezen kívül az alábbi tünetekre érdemes figyelni:

  • a mell egészének vagy egy részének duzzanata (nem feltétlenül csomóként jelentkezik)
  • gödröcskék megjelenése, amelyek akár a narancsbőrhöz is hasonlíthatnak
  • mell- vagy mellbimbófájdalom
  • a mellbimbó visszahúzódása, befelé forduló mellbimbó
  • váladékozó mellbimbó (a szoptatáson kívül)
  • a nyirokcsomók duzzanata a hónaljban vagy a kulcscsont környékén

A fenti tünetek közül néhányat jóindulatú daganatok vagy egyéb betegségek is okozhatnak, de a szakemberek azt tanácsolják, hogy aki egyet vagy többet is tapasztal, minél előbb keresse fel az orvosát, hogy fény derülhessen a valódi kiváltó okokra.

Írta a Magyar Hírlap