A húszi lázadók szerint a vörös-tengeri támadások nem fenyegetik a béketárgyalásokat

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 20:22

A húszi lázadók izraeli kapcsolódású vagy izraeli kikötőkbe tartó kereskedelmi hajók ellen követnek el támadásokat, ezen felül ballisztikus rakétatákkal lövik és fegyveres drónokat vetetnek be az amerikai és brit hadihajók ellen, amióta Izrael háborút indított a Hamász palesztin terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

„Ennek semmi köze nincs ahhoz, ami a Gázai övezetben történik, ha csak az Egyesült Államok nem akarja más nemzetek csapatait a régióba helyezni Izrael védelmére, ami egy másik kérdés lenne” – állította a Reutersnek Abdusszalám.

Az Egyesült Államokkal szövetséges öböl menti államok és arab országok azonnali tűzszünet megkötését követelik a Gázai övezetben, mivel meglátásuk szerint ez az egyetlen mód a konfliktus regionális kiterjedésének megakadályozására.

„A régiót az sodorja kiterjedt konfliktus irányába, aki megengedi a több mint száz napja tartó agresszió és ostrom folytatását a Gázai övezetben” – hangoztatta a főtárgyaló.

A húszi lázadók a tűzszünet elérése, az ostrom feloldása, illetve a béke és a párbeszéd felé haladás elősegítése miatt gyakorolnak nyomást Izraelre és az Egyesült Államokra – tette hozzá.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a fokozódó feszültségekre figyelmeztetve a jemeni húszik vörös-tengeri támadásainak azonnali abbahagyását követelte szerdán, és hallgatólagosan támogatásáról biztosította az Egyesült Államok vezette nemzetközi tengeri biztonsági missziót.

Abdulmalik al-Húszi, a felkelők vezetője az ENSZ állásfoglalását „politikai játszmának” nevezte, meglátása szerint az amerikaiak sértették meg a nemzetközi jogot.

Írta a Magyar Hírlap