99 év – 99 fotó

A Madeirára száműzött királyi család mindennapjaiba, a müncheni magyar menekülttáborból induló szerelem és házasság évtizedeibe, valamint Európa 20. századi történelmének meghatározó pillanataiba is bepillantást ad a november 20-i héten megjelenő 99 év 99 kép – Fényképek Habsburg Ottó életéből című kötet.

Izgalmas kiadványt jelentet meg ezen a héten a Helikon Kiadó – írta meg a Felvidék.ma. Mint olvasható, a különleges fotókönyvvel Habsburg Ottó születésének 111. évfordulóját ünnepli az egykori trónörökös, parlamenti képviselő szellemi és tárgyi hagyatékát gondozó Habsburg Ottó Alapítvány.

A kötetben szereplő legkorábbi fotó 1912-ben, az alsó-ausztriai Reichenau an der Raxban készült Habsburg Ottóról, aki születésekor Ferenc Ferdinánd és édesapja, Károly után a harmadik helyen állt az osztrák–magyar trónutódlási sorban. Alig négy évvel később megkoronázták IV. Károlyt, ezzel a korabeli lapokban csak „szőkefürtös kis trónörökösként” emlegetett négyéves kisfiú a korona várományosa lett – ám akkor még senki nem sejthette, hogy az utolsó magyar király és osztrák császár legidősebb fiaként milyen különleges életutat jár majd be.

Az egykori trónörökös, a dinasztia feje, az elhivatott parlamenti képviselő életét bemutató válogatás nem csak a történelem és a fotográfia iránt érdeklődők számára lehet különleges karácsonyi ajándék.

Írta a Magyar Hírlap